Türk savunma sanayisi bünyesinde dronlara karşı oluşturulan çözümlere İLTER TUNÇ Mobil Radarlı Karıştırma ve Aldatma Sistemi eklendi.
Dron tehditlerini etkisiz hale getiren ürün ve sistemler geliştiren Boğaziçi Savunma Teknolojileri, ürün yelpazesine yenilerini ekliyor.
Boğaziçi Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Cevdet Kaplan, son dönemde muharebe sahasında etkin olarak kullanılan ve kötü niyetli ellerde tehdide dönüşen dronlara karşı geliştirdikleri çözümleri anlattı.
Kaplan, son olarak SAHA Expo'da 3 çeşit dron savar sistemini sergilediklerini söyledi. Ukrayna-Rusya Savaşı'nda basit dronlar ile tank ya da zırhlı araçların imha edildiğinin görüldüğüne dikkati çeken Kaplan, ürünlerinden birinin bu soruna çözüm olması maksadıyla geliştirilen, tank ve zırhlı araçların üzerine takılan küçük çaplı ancak 5 kilometreye kadar etkili dron savar sistemi olduğunu bildirdi. Kaplan, diğer bir ürünün İLTER J350 Dron Tespit ve Engelleme Sistemi olduğu bilgisini verdi.
Kaplan, ayrıca daha büyük bir ürün olan İLTER TUNÇ Mobil Radarlı Karıştırma ve Aldatma Sistemi’ni geliştirdiklerini söyledi.Uzun AR-GE dönemi sonunda ürünü tamamladıklarını vurgulayan Kaplan, bu sistemi Jandarma Genel Komutanlığı için ürettiklerini söyledi.
Kaplan, geliştirdikleri çözümle ilgili şunları kaydetti:"Bu sistem daha çok sınır hatlarında ve daha geniş alanlarda her türlü dronu engellemek için tasarlandı. Bünyesinde radar ve elektrooptik sistemler barındırıyor. Eğer talep edilirse hardkill çözümleri yani füze ve silah sistemleri takılabilir.Bir zırhlı araç bu sistemi rahatlıkla çekebilir. İnsansız hava araçlarını çevresel şartlara bağlı olarak 25-30 kilometrelere kadar uzanan bir menzilde tespit edebilirsiniz. Tespit ettiğiniz bu dronları karıştırma imkanı çok güçlü bu sistemde. 20 megahertzden başlayarak 18 gigahertze kadar giden bir karıştırma spektrumu var.”
Bu çözümün hazır raftaki mevcut ürünleri ve sofistike araçları karıştırma imkanının bulunduğuna işaret eden Kaplan, " İnsansız hava araçlarını 30 kilometrelere kadar karıştırabiliyoruz. Bunun dışında konum yanıltma kabiliyeti var. Bunu da 50-60 kilometrelere kadar yapabiliyoruz." dedi.Cevdet Kaplan, bu sisteme pek çok ülkeden talep olduğunu sözlerine ekledi.