İmralı Adası açıklarında batan Batuhan A. isimli gemideki kayıp denizcilerden Zeynep Kılıç’ın cansız bedenine ulaşan ekipler, kayıp 5 denizci için çalışmalarını sürdürüyor. 51 metre derinlikte bulunan batığa sekizinci dalış yapıldı. Çalışmalar geminin makine dairesinde yoğunlaştırıldı. Faciaya ilişkin soruşturma ise sürüyor. Kayıp denizcilerden Hüseyin Tutuk’un ailesine gönderdiği video üzerine harekete geçen savcılık, 6 saat boyunca neden yardım istenmediğini soruşturuyor. Bu kapsamda HTS kayıtlarını isteyen savcılık, kayıp denizcilerin telefon görüşmelerini mercek altına aldı.
Balıkesir’in Marmara Adası’ndan 14 Şubat akşamı hareket ettikten sonra kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat saat 06.20’de Bursa’nın Karacabey ilçesi açıklarında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan geminin mürettebatından 1 kişinin cansız bedenine ulaşan ekipler, diğer 5 kişiyi bulmak için yoğun çaba sarf ediyor.
Arama faaliyetlerine aralarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD, JAK, JÖH, deniz polisi, NAK, AKUT, ANDA, İHH ve belediyelere ait arama kurtarma ekiplerinin bulunduğu yaklaşık 1000 kişilik personel katılıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Akın Gemisi’nde görevli dalgıçlar, denizin tabanına oturan kargo gemisinin enkazına dalışlar gerçekleştiriyor.
Mürettebatın gemiden savrulmuş olma ihtimalini de değerlendiren ekipler, Karacabey açıklarında hem deniz üstünde hem de suyun altında tarama yapıyor.
Bursa, Yalova ve Çanakkale’den bölgeye görevlendirilen 21 kişilik Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı deniz polisi ekibi de çalışmalara destek veriyor.
Deniz üstünden 4 bot ile gün boyu keşif yapan ekipler, İnsansız Su Altı Robotu (ROV) ile görüntüleme ve tarama yapıyor. ROV, üstünde takılı mekanizmadaki tutucu kol yardımıyla su altında tespit edilen unsurları deniz üstüne çıkarabiliyor. Deniz polisinin kurbağa adamlar ve gemi adamları ise ihtiyaç halinde 42 metreye kadar dalış gerçekleştirebiliyor.
Yapılan faaliyette Kurşunlu Limanı'ndan 4 mil uzağa kadar açılan ekipler, deniz üstünde bottaki özel kamera sistemi ve personel tarafından dürbünlerle tarama gerçekleştirdi. Önceden belirlenen noktada robotu hazırlayan ekipler, denizin 60 metre derinliğine kadar bir personelin kumanda kontrolüyle inip görüntüleme yaptı. Yapılan çalışmalarda herhangi bir bulguya rastlanmadı.
Batuhan A isimli geminin enkazına bugün sekizinci dalış yapıldı. Deniz Kuvvetleri personeli, 51 metre derinlikteki batık geminin enkazında adım adım arama yapıyor. Aşçı Zeynep Kılınç’ın cenazesinin bulunduğu kaptan köşkü ile güvertenin altındaki mürettebat kamaralarından sonuç alınamazken, özel eğitimli dalgıçlar makine dairesinde ve güvertede aramalarını sürdürüyor.
Çalışmaların 5’inci gününde, TCG AKIN'dan dalış yapan dalgıçların su altında kaydettiği görüntüler de yayınlandı.
Batuhan A. isimli geminin batmasına ilişkin soruşturma ise sürüyor. 4 savcının yürüttüğü soruşturmada, geminin 6 mürettebatının telefon görüşmeleri ve mesajlarına ilişkin HTS kayıtları istendi. Denizcilerden Hüseyin Tutuk’un ailesine gönderdiği video üzerine harekete geçen savcılık, gemideki mürettebatın 6 saat boyunca neden yardım istemediği ve bu süreçte kimlerle telefon görüşmesi yapıldığı HTS kayıtlarıyla ortaya çıkaracak.
Balıkesir’in Marmara Adası’ndan 14 Şubat saat 20.30’da Bursa’nın Gemlik ilçesindeki Roda Limanı’na gitmek üzere 6 kişilik mürettebat ve 1250 ton mermer tozu yüküyle hareket eden 69 metre uzunluktaki Batuhan A. adlı kargo gemisi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat’ta saat 06.20’de Karacabey ilçesi açıklarında kıyıdan 4 mil açıkta batmıştı.
Görüntüleme cihazlarıyla yapılan çalışmalarda geminin enkazının 51 metre derinlikte denizin tabanına oturduğu belirlenmişti.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 17 Şubat'ta gerçekleştirdiği 2 dalışta, gemide aşçı olarak çalışan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç'ın cansız bedenine ulaşılmıştı.